top of page

Ce filme vei vedea la Trifoi Fest 2023


La Trifoi Fest 2023, veți putea urmări o serie de filme și de podcasturi despre cum sistemul economic actual pune în pericol însăși existența noastră pe Pământ. Unele idei exprimate vin cu o încărcătură greu de dus, dar sunt și perspective orientate spre soluțiile necesare pentru a evita colapsul. În plus, oferim și momente de procesare a emoțiilor puternice care pot fi generate, astfel încât la final să plecăm cu instrumente de acțiune, iar nu cu anxietăți.


Vineri: ce impact are și ar putea avea modelul actual


Vineri, în zona intitulată la taifas, vom avea câteva proiecții ale eseurilor video realizate de Cătălin Moise. Despre capitalism și impactul lui, despre cum s-au sfârșit alte cicluri de viață pe Pământ și despre ce am putea face ca să ne salvăm civilizația actuală.


Seara, în zona dedicată filmelor, proiectăm câteva episoade din seria de ficțiune Colapsul (este în franceză, dar vom traduce și vom subtitra în română). Ce încercăm să arătăm astfel este la ce ar putea conduce modelul extrativist și exploatator dat de capitalism. Ca un fel de avertisment transpus într-o formă palpabilă, uneori înfricoșător de realistă. După vizionare, o invităm pe Oltea Enache, coach cu experiență în procesarea emoțiilor, să ne ghideze pentru a transforma o experiență posibil îngrijorătoare într-una acționabilă.


Așadar, nu vă lăsăm în aer cu fricile generate după prima zi. Următoarele două zile ne uităm mai atent la soluții posibile.


Sâmbătă: cum creăm împreună un viitor alternativ


Sâmbătă începe explorarea unei alternative posibile la capitalism, cea dată de descreștere. În zona taifas, avem câteva proiecții despre nevoia de colaborare pentru conturarea unui viitor comun dezirabil, urmate de o discuție la care vă invităm să participați.

Seara, la film, ne uităm la Metamorfoza, un documentar despre schimbări climatice extrem de poetic (Metamorphosis, este în engleză, dar traducem în română). Așa cum îi spune și titlul, filmul ne ghidează dinspre realitatea tristă în care ne aflăm spre o posibilă transformare a conștiinței, necesară pentru transformarea societății în care trăim.


Duminică: soluții pentru descreștere


Duminică intrăm și mai adânc în explorarea alternativelor. Ne concentrăm pe mâncare pentru descreștere și aflăm mai multe despre ce modele de producție de hrană sunt compatibile cu principiile descreșterii.


Terminăm seara și festivalul cu documentarul: Povești despre creștere (Fairytales of growth), care explică ce este greșit la modelul actual și cum facem tranziția spre o societate care respectă limitele planetare.


Așadar, per ansamblu, este vorba despre soluții. Doar că, pentru a ne dori să adoptăm urgent soluții deja existente, trebuie uneori să trecem și prin conștientizare pericolului în care ne aflăm. Proces care poate fi dureros și înspăimântător deopotrivă. Dar, la final, poate deveni vindecător și chiar salvator.


Vă puteți înscrie la filme și la vizionări în linkurile de mai jos:


Vineri:


Sâmbătă:


Duminică:

Foto: unsplashed, Zhifei Zhou

91 views0 comments
bottom of page