top of page

Cum ne reducem amprenta ecologică

Pentru un festival sustenabil


O persoană care participă la un festival are un impact însemnat asupra mediului. Dar noi credem că se poate și altfel. De aceea, am creat Trifoi Fest.


Cum reducem impactul Trifoi Fest?

Trifoi Fest este probabil primul festival din România cu o abordare holistică asupra impactului pe care îl are orice organizare de evenimente asupra mediului înconjurător.

Ne-am propus să avem un eveniment circular, local, organic, vegan, ecologic și rezilient (citește pagina VALORI). Detaliem mai jos instrumentele prin care reușim să punem aceste valori în practică.

Participanți

În cadrul festivalului, invităm doar producători, artizani și artiști care pot pune la dispoziția vizitatorilor bunuri sau servicii create cu un design ecologic în minte, respectând principiile economiei circulare sau ale conceptului cradle-to-cradle (durabile, reparabile, biodegradabile, low waste sau upcycled).

Consumatorii au acces la produse alimentare, produse de îngrijire și de curățenie, haine și accesorii, mobilier și obiecte decorative, dar și servicii care îi ajută să își scadă amprenta ecologică personală, fără a neglija nevoile de bază: mâncare, îngrijire, energie, transport, locuire.

Decidenții, activiștii, dar și persoane interesate din societatea civilă pot participa la traininguri și dezbateri pe teme precum: colaps, anti-capitalism, descreștere, post-creștere, simplitate voluntară, buen vivir, economie și politici socio-ecologice etc.

Deșeuri

Suntem atenți la deșeurile produse în cadrul evenimentului. Încurajăm participanții să vină cu farfurii, tacâmuri și pahare de acasă. Cei care uită sau nu află în timp util pot cumpăra recipiente reutilizabile în cadrul evenimentului.

În caz de nevoie, comercianții cu mâncare pot pune la dispoziție contra cost farfurii din carton nefoliat, necerat și tacâmuri din lemn. Acestea sunt colectate separat, alături de resturile alimentare, apoi sunt transformate în compost. Asigurăm de asemeni o zonă pentru colectarea deșeurilor reciclabile cumpărate din afara perimetrului festivalului.

În plus, amenajăm o zonă pentru spălat recipientele reutilizabile, unde vom folosi doar detergent organic, produs local și livrat în sistem circular.

Apă

O mare parte dintre deșeuri sunt evitate, prin oferirea băuturilor la sticlă și prin accesul gratuit la apă filtrată. Vânzarea de apă a devenit o afacere globală imensă, iar în cadrul evenimentelor reprezintă o sursă de venit importantă și sigură. La Trifoi Fest, este interzisă comercializare apei, întrucât considerăm că accesul la apă potabilă este un drept fundamental care nu trebuie îngrădit nimănui, indiferent de venituri.

Hrană

Pentru că alimentația reprezintă un aspect vital în cadrul unui festival și în viața de zi cu zi, îi acordăm o atenție specială. La festival găsiți doar hrană vegană, cu respect pentru animale non-umane și pentru natură. Astfel, reducem semnificativ amprenta de carbon și cea de apă aferente producției de ingrediente.

Energie

Un alt aspect vital în desfășurarea Trifoi Fest îl reprezintă sursa de energie. Trifoi Fest are loc fără generatoare pe benzină sau motorină. Țintim spre a acoperi o parte din consum cu energie regenerabilă. Dacă nu este posibil, folosim rețeaua energetică națională, care însă furnizează energie provenită din mai multe surse (dintre care 35% cărbune și hidrocarburi). De aceea, compensăm cantitatea de emisii generate prin consumul de electricitate din rețea prin plantări de copaci. Plantăm suficienți copaci astfel încât să ne asigurăm că întreaga cantitate de emisii aferente consumului energetic este compensată într-un an, iar absorbția de dioxid de carbon pe care o realizează în continuare copacii plantați va constitui un semn de mulțumire către natura care ne oferă atât de multe zilnic fără a cere nimic la schimb.

Transport

Participanții la Trifoi Fest sunt încurajați să vină cu bicicleta sau cu transportul în comun, pentru a-și reduce amprenta de carbon și a scăpa de căutarea unui loc de parcare. În timpul pregătirii evenimentelor, încercăm să limităm sau să eficientizăm transportul cu autoturisme și să folosim bicicletă lus remorcă de câte ori este fizic posibil. Participanții din alte orașe sau țări sunt încurajați să vină cu trenul, varianta avionului fiind exclusă pentru decont.

43 views0 comments

コメント


bottom of page